Rock around the clock

Als je me vraagt wat een ‘kippekontje’ is zou ik zeggen: een kont van een kip. Kippe als een soort dialect van kip en kontje lijkt me vrij duidelijk. Logisch toch? Of misschien een kleine kont. Zo van: “hé jij hebt een echt een kippekontje.” Klinkt ook best logisch. Maar een kapsel voor mannen? Nee. Daar zou ik echt niet opgekomen zijn.

Toch is het zo. In de jaren vijftig was een kippekontje blijkbaar hip. Mannen knipten het haar aan de achterkant van hun hoofd op een bepaalde manier. En voila: een kippekontje! Elvis had er ook één. Naast het kippekontje hadden de jaren-vijftig-mannen natuurlijk ook een vetkuif. Prachtig.

Vrouwen hadden lang, vaak krullend haar, met daarin een haarband. Of ze droegen het in een hoge paardenstaart. Dat was handiger tijdens het dansen. Want gedanst werd er in de jaren vijftig! De Jive en boogiewoogie bijvoorbeeld. Rock ’n roll!

Waarom deze info? Zondag 5 juni veranderen we allemaal in rocksterren! Het thema van deze Nulse Feest zondag is namelijk rock ’n roll. Dus de heren hebben nu tijd genoeg om een kippekontje te laten knippen en de dames om hun haar te laten groeien en een permanentje te nemen. Ik ben erg benieuwd… En poetsen jullie je bromfiets ook alvast op? Dat was namelijk een opmerkelijk vervoermiddel in de jaren vijftig.